Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aandachtspunten voor de aangifte IB over 2023

Geplaatst op: 13-02-2024, 10:05:15

Vanaf 1 maart a.s. kunt u uw vooringevulde aangifte IB over 2023 checken en waar nodig aanpassen en aanvullen. De Belastingdienst kan natuurlijk ook wel eens een fout maken, bijvoorbeeld twee cijfers omdraaien. Daarom is een nauwkeurige check zeker nodig. Waar moet u net even wat scherper op letten als u de aangifte over 2023 gaat checken, corrigeren en aanvullen?

Het is zoals ieder jaar op 1 maart a.s. weer zover. Uw aangifte IB staat dan weer online voor u klaar om gecheckt, aangevuld en aangepast te worden. Hierna kunt u deze indienen. Dit kan allemaal via Mijn Belastingdienst of u gebruikt hiervoor de app. Op papier kan het ook nog. Ondernemers mogen echter alleen maar online aangifte doen. Bent u ondernemer in Nederland en woont u in het buitenland? Dan kunt u wel nog op papier aangifte doen.

De aangifte IB moet uiterlijk op 1 mei 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst. Stuurt u de aangifte vóór 1 april in, dan belooft de fiscus dat u in ieder geval uiterlijk 1 juli 2024 bericht van de Belastingdienst ontvangt.

De aftrekposten in de IB zijn de afgelopen jaren geleidelijk aan afgetopt. Voor 2023 is het maximale aftrekpercentage gelijk aan het tarief in de eerste schijf van box 1 van de IB, dus voor 2023 geldt 36,93%.

Bij deze beperking van de aftrekposten gaat het om drie categorieën:

  • Eigen woning: hypotheekrenteaftrek en aftrekbare kosten ook van de restschuld na verkoop van de eigen woning.
  • De regelingen voor ondernemersaftrek zoals de zelfstandigenaftrek. En verder ook de mkb-winstvrijstelling en de terbeschikkingstellingsvrijstelling.
  • Persoongebonden aftrek: denk aan uitgaven voor onderhoudsverplichtingen (zoals betaalde partneralimentatie), aftrekbare giften en uitgaven voor specifieke zorgkosten.

Bezwaar WOZ-waarde

Let extra goed op als u met succes bezwaar heeft ingediend tegen de WOZ-waarde van uw huis. De waarde wordt dan soms verkeerd of helemaal niet ingevuld in de vooringevulde aangifte.

Aftrek lening eigen woning

Het kan zijn dat u geld heeft geleend van familie voor de financiering van uw huis. Deze lening en de betaalde rente zijn dan vermoedelijk niet opgenomen in de vooraf ingevulde gegevens. Vul ze in bij ‘hypotheken en andere schulden’. Anders loopt u renteaftrek mis. Voor de aftrek moet u wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U gebruikt de lening voor het kopen van een eigen woning of voor het verbouwen of onderhouden daarvan.
  • U bent verplicht om de lening binnen 30 jaar af te lossen.
  • De rente die u betaalt over uw lening moet overeenkomen met de rente die u zou betalen bij een bank of een andere financiële instelling. De rente moet dus marktconform zijn.
  • U betaalt de rente echt.
  • U en de geldverstrekker zijn geen fiscale partners van elkaar. Uitzondering: de lening is bedoeld voor een eigen woning waar u zonder de geldverstrekker gaat wonen.

Degene die de lening heeft verstrekt (wel natuurliijk persoon), zal deze in box 3 moeten opnemen.

Forfaitaire percentages box 3

Ondanks het feit dat de Hoge Raad eind 2021 de box 3-heffing waarbij werd uitgegaan van een forfaitair rendement over 2017-2020 in strijd met de Europese grondrechten vond wordt er toch ook weer voor 2023 nog uitgegaan van forfaitaire percentages. Voer weer voor een bezwaarschrift dus als blijkt dat u een lager rendement heeft genoten dan van waar de Belastingdienst uitgaat!

Het belasten van het werkelijk rendement gaat naar verwachting pas in 2027 plaatsvinden. Voor de periode 2023 tot en met 2026 geldt nu nog de Overbruggingswet box 3 met dus forfaitaire percentages.

Meer box 3 betalen

Omdat de Belastingdienst voor het vaststellen van de voorlopige aanslagen IB 2023 voor de box 3-heffing eind 2022 nog is uitgegaan van het voorlopige cijfer van 0,36% forfaitaire rente voor banktegoeden maar dit percentage naar nu blijkt een stuk hoger uitpakt (0,92%), gaat u veel meer box 3-heffing betalen dan in uw voorlopige aanslag staat vermeld. Houd hier rekening mee! Voor schulden is het percentage 2,46.

Aftrekposten slim verdelen

Heeft u een fiscaal partner, dan kunt u soms veel belasting besparen als u een aantal posten slim verdeelt tussen u beiden. Kies er daarom voor om samen de aangifte IB in te gaan vullen. In het scherm ‘verdelen’ is het gemakkelijk uitproberen hoe u samen zo min mogelijk belasting hoeft te betalen.

Vermogen slim verdelen

Bij de verdeling van het vermogen is het verkeerd verdelen tussen partners de meest gemaakte fout. Vaak daalt de belasting over het vermogen als het gelijkmatig(er) over beiden wordt verdeeld. Hier lieten een hoop Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. Toch levert een 50-50 verdeling u niet altijd het meeste belastingvoordeel op. Ook met de eigen woning is het steeds vaker oppassen. De kans is groot dat eenzelfde jarenlange verdeling van die post u nu ineens meer geld gaat kosten. Probeer het qua verdeling dus altijd even uit!

De Belastingdienst checkt altijd alleen maar de laatst door u ingediende aangifte

Fout herstellen door nieuwe aangifte

Een fout ontdekt na het wegsturen van de aangifte? Dan is die fout te herstellen zolang de Belastingdienst nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Open de aangifte opnieuw op Mijn Belastingdienst, pas de fout aan, onderteken de aangifte en verzend de aangifte nog een keer. De Belastingdienst checkt altijd alleen maar de laatst door u ingediende aangifte.

Schommelend inkomen middelen

Als uw inkomen in drie opvolgende jaren sterk varieert, betaalt u meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kunt u van de Belastingdienst terugkrijgen als het bedrag hoger is dan € 545.

Ondanks het feit dat deze middelingsregeling vanaf 2023 is afgeschaft kunt u er nog wel gebruik van maken. Er geldt namelijk overgangsrecht voor de jaren na 2022, mits ook 2022 in het middelingstijdvak wordt betrokken. Middelen over een middelingstijdvak met alleen kalenderjaren vanaf 2023 is dus niet meer mogelijk. Het laatste tijdvak waarover nog kan worden gemiddeld omvat dus de kalenderjaren 2022, 2023 en 2024. Middelen over 2021, 2022 en 2023 kan dus ook nog.

Middeling heeft geen invloed op de toeslagen die u ontvangt zoals zorgtoeslag, kindgebonden budget of huurtoeslag. De aanslagen IB die u heeft ontvangen van de Belastingdienst blijven daarnaast ook gewoon in stand. Maak de berekening op Belastingdienst.nl!

Grootste knelpunten bij het doen van de IB-aangifte

Met een vragenlijstonderzoek onder circa 2.200 respondenten is een inventarisatie gemaakt van de knelpunten die mensen ervaren hebben rondom hun IB-aangifte over 2021. De meest voorkomende knelpunten zijn:

  1. moeite met verzamelen van de benodigde informatie;
  2. moeite met de benodigde berekeningen; en
  3. onzekerheid na afloop van de aangifte.

Bron: verdiepingsartikel van 7 februari 2024 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina